23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie

0

Gravitaţia este una din cele mai mari mistere din ştiinţă. Cum ea funcţionează? Deşi ştim că există şi putem vedea efectele ei, ştiinţa întâmpină greutăţi în a explica mecanismul exact relateaza inbors.com.

La început noi am crezut că am înţeles-o. Cel puţin după ce Newton a formulat legile lui şi am crezut că am înţeles universul. Dar apoi a venit Einstein şi a schimbat complet viziunea noastră asupra fizicii şi cosmosului.

De atunci noi am descoperit unele lucruri nebune despre mecanica cuantică şi modul în care funcţionează totul la nivel microscopic.

Din păcate, în timp ce modelele newtoniene fac o treabă bună la descrierea lucrurile cum ar fi gravitaţia între obiectele mari, ele nu o fac atât de bine la descrierea forţelor între atomi. Şi în timp ce teoria relativităţii ne oferă o perspectivă în lumea microscopică a moleculei, nu face într-adevăr o treabă bună în alte domenii.

Deci, se pare că avem mai multe moduri de a descrie acelaş lucru, dar nu este o înţelegere reală ce şi cum funcţionează.

De-a lungul timpului, numeroase teorii au fost înaintate, şi cele mai multe din ele aveau neajunsuri. Deci, deşi nu se poate descrie pe deplin, gravitaţia provoacă unele lucruri nebune. Nu e o simplă atracţie reciprocă între corpuri.

Ştiaţi că gravitaţia afectează timpul? Mai jos sunt 23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie.

23. Nevoia de a ne urina şi gravitaţia

Din cauza gravitaţiei, oamenii au nevoia de a se urina atunci când vezica lor urinară este 1/3 umplută. În spaţiu, astronauţii nu simt nevoia de a se urina.

Astronauţii trebuie să facă pipi la fiecare 2 ore. La o gravitaţie scăzută, e greu de determinat dacă vezica urinară este plină, deoarece urina nu se colectează în partea de jos.

22. Ecuaţia revoluţionară a lui Einstein

Cea mai revoluţionară ecuaţie a lui Einstein nu este e=mc2 (în afară de cazul când proectaţi bombe nucleare). Cea mai importantă ecuaţie a lui a fost G = 8 π T,5 care, practic, a declarat că spaţiul şi timpul este curbat nu plat şi aceasta tot datorită gravitaţiei.

21. Colonizare plante

Omul poate coloniza şi trăi pe planete cu o gravitaţie până la 3 ori mai mare decât cea de pe Pământ. La o gravitaţie de 4 ori mai mare (4G) fluxul de sânge la creier poate fi afectat.

20. Munţii de pe Pământ sunt limitaţi

Curiozităţi despre gravitaţie - Munţii de pe Pământ


Atracţia gravitaţională a Pământului face imposibilă o înălţime a munţilor mai mare de 15 km, în teorie în orice caz.