Casă din lemn sau din caramida? Avantaje si Dezavantaje

0

Aceasta este întrebarea ultimului deceniu şi a apărut o dată cu pătrunderea pe piaţă a caselor de lemn, cunoscute drept case „americane” sau „canadiene”. Casă din lemn sau de cărămidă? Părerile sunt împărţite, fiecare variantă are avantaje şi dezavantaje şi fiecare constructor sau cumpărător de case trebuie să ţină cont de particularităţile terenului şi de costurile pe care şi le poate permite.

O casă din lemn este mai ieftină, uneori aproape la jumătate, dar întreţinerea ei în timp este mai pretenţioasă. O casă de cărămidă este mai trainică şi rezistentă la incendii, dar în ea iarna-i mai rece şi vara mai cald decât într-o casă din lemn. O casă din lemn este mai flexibilă şi mai puţin periculoasă în caz de cutremur, dar o casă din cărămidă nu este atacată de carii, năpădită de furnici etc. Şi întrecerea ar putea continua.

De cealaltă parte, casele de cărămidă rămân cele mai îndrăgite de români, ca şi de europeni. În fiecare an, potrivit statisticilor, în Europa, peste două milioane de clădiri noi destinate locuirii sunt construite din cărămidă, ceea ce reprezintă 60% din totalul locuinţelor noi. Cei mai înfocaţi susţinători ai acestui mod de a construi case sunt latinii, în special italienii, francezii şi spaniolii, care foarte rar şi fac o casă din alt material. Casele de cărămidă se construiesc cu mai multă greutate, iau mai mult timp, dar au şi o viaţă mai lungă.

case lemn