Un fotograf român a uimit SUA: oamenii străzii, ajutaţi să vadă cum ar fi arătat dacă destinul le acorda o şansă FOTO

0

Fotograful Horia Manolache vrea să schimbe mentalitatea celor care îi judecă pe oamenii străzii. Tânărul a realizat un proiect inedit, ascultând poveştile persoanelor fără adăpost şi  fotografiindu-i îmbrăcaţi în hainele corespunzătoare jobului pe care şi l-ar fi dorit, dacă destinul le-ar fi acordat această şansă.

Fotograful Horia Manolache trăieşte în San Francisco, iar drumul către pasiunea lui nu a fost unul uşor. A ales la început Facultatea de Geodezie, a dat licenţa în regie şi a urmat un master la Academia de Artă din San Francisco.

Acum este freelancer, colaborează cu publicaţii, face fotografii comerciale şi dezvoltă o serie de proiecte inedite. Imaginile surprinse de el în proiectul „Prinţ şi cerşetor” i-au crescut notorietatea, ajungând virale pe internet şi fiind preluate de mai multe site-uri din străinătate, printre care Huffington Post.

Atunci când tânărul român a ajuns în metropola californiană, primul lucru pe care l-a observat a fost numărul crescut al populaţiei fără adăpost. Acesta a început să se întrebe ce i-a adus pe aceşti oameni aici şi cum ar fi fost viaţa lor dacă au fi avut posibilitaea să-şi urmeze visurile. Aşa au început să-i vină în minte idei care au dus la realizarea proiectului “Prinţ şi cerşetor”.

După ce a surprins imagini cu persoane fără adăpost din San Francisco, fotograful român a creat o serie de diptice în care apăreau subiecţii în prezent şi imaginea lor în haine corespunzătoare jobului pe care şi l-ar fi dorit, dacă destinul le-ar fi acordat această şansă, scrie Huffington Post.

Proiect inspirat de romanul „Prinţ şi cerşetor”

Manolache spune că a fost inspirat în realizarea proiectului de romanul „Prinţ şi cerşetor” al lui de Mark Twain. Cartea cuprinde povestea a doi copii identici la înfăţişare, însă nu şi ca statut social. Primul este un cerşetor veritabil, iar cel de-al doilea un prinţ. Cei doi copii ajung să facă schimb de vieţi, deşi traiul acestora se afla la polurile opuse ale lumii intens ierarhizată în Anglia secolului al XVI-lea.

 

“Proiectul meu este despre planurile oamenilor care au uitat să viseze sau nu au putut să mai facă asta. Ei nu au hrană, apă, nu au un loc unde să se spele, banca le-a luat casa şi sunt urmăriţi pentru facturi neplătite. Acum, imaginaţi-vă că sunteţi în această situaţie şi doriţi să visaţi “, a spus Manolache.

Fotograful român le-a oferit participanţilor produse alimentare, îmbrăcăminte, bani, şi, uneori, cazare. Manolache a achiziţionat costumele necesare pentru a transforma visele lor în realitate, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, cât a durat şedinţa foto.

Oamenii străzii au răspuns cu dificultate, dar şi-au amintit că în copilărie visau să devină de la artişti la colonei, poliţişti sau cercetători.

„Pentru unii dintre oameni a fost greu să ofere un răspuns. Ei nu s-au mai gândit la acest lucru de o lungă perioadă de timp”, a spus Manolache.

„Ea este Jennifer McCloud. A venit din Irlanda, împreună cu soţul ei, dar undeva de-a lungul timpului au divorţat. Este foarte timidă atunci când nu este sub influenţa alcoolului”. – Horia Manolache